Contemporàni@ 2005
Interferències en la ciutat i el seus
paisatges associats

1 de desembre 2005

29 de gener 2006

Projecte comissariat per Juan de Nieves
Les ciutats en què vivim constitueixen complexes estructures que transcendeixen les nostres operacions quotidianes de supervivència i habitabilitat. Molt al contrari, l’espai urbà —i per extensió el seu àmbit territorial— se’ns imposa com una poderosa superestructura econòmica, política i social, i ens movem a la deriva entre les seues lleis i fissures. I és precisament a partir d’estes darreres, des d’allò que no està reglat, que l’art i les seues estratègies poden aportar certes esquivades o circumloquis, nous enfocaments per, si de cas, mínimament transformar o reinterpretar estos espais de convivència, de pulsió social, que anomenem ciutats.

Des de l’EACC considerem que la ciutat i el seu context —aquells senyals d’identitat que han construït i conformen cada dia la nostra comunitat, les seues contradiccions i desajustaments també— han de ser tema de debat i reflexió obligats. A este efecte es vol dur a terme un treball sistemàtic que, des de les eines i suports que són inherents a un centre d’art, però no només, contribuïsca a despertar una consciència ciutadana crítica.

El projecte Contemporàni@, que ja ha deixat el seu solatge en anteriors edicions, pretén constituir un primer pas per a esta tasca, la qual confiem que puga tindre futurs desenvolupaments, i no exclusivament amb el format expositiu convencional. La ciutat i els seus paisatges associats, la seua memòria històrica, les noves incorporacions que li estan modificant l’estructura social, la configuració urbanística, la realitat econòmica… són alguns dels aspectes a partir dels quals artistes i altres agents han treballat per oferir-nos nous models i relacions possibles dins del nostre mapa local.

Projectes