« Espaicinema / 2016

— SAYAT NOVA (El color de la Granada)

08/10

SAYAT NOVA (El color de la Granada)

Direcció: Sergei Parajanow / Guió: Sergei Parajanow / Fotografia: Suren Shakhbazyan / Nac.: Rússia / Any: 1969. Color 79 min. (VOSE)

Repartiment: Sofiko Chiaureli, Melkon Aleksanyan, Vilen Galstyan, Giorgi Gegechkori, Spartak Bagashvili, Medea Djaparidze, Hoyhannes Minasyan i Onik Minasyan.

Segons va escriure el crític Alexei Korotyukov: “Les pel·lícules de Parajanov no parlen de com són les coses, sinó de com serien si ell haguera sigut Déu”. L’èxit de transsubstanciar en una desfilada d’imatges fràgils i exquisides les paraules del poeta armeni que dóna títol a l’obra, Sayat Nova, suposa una sòlida il·lustració d’esta feliç idea. Ja no apareixen ací els rètols que intentaven aportar una lògica cronològica i biogràfica al conjunt i, en canvi, es restituïxen totes eixes imatges religioses que havien sigut extirpades. El més important és que l’obra – fins I tot, mutilada, resultava seductora i única- en recupera la cadència interna i la identitat, i es revela, al mateix temps, com a objecte remot –és el més paregut a veure una pel·lícula extraterrestre- i criptograma tocat per una universalitat desxifrable, que permet recórrer les estacions vitals d’una trajectòria que va de les experiències sensorials a les místiques, tot passant per una concepció de l’amor com a joc d’espills (“Ens busquem a nosaltres mateixos en l’altre”). Una de les pel·lícules més belles de la història.

Ciclo Dancing in the dark side: Cada dia una pelicula diferent
Dimarts i Dijous 20.00 h

DANCING IN THE DARK SIDE