« Espaididàctic / 2013

— Instantànies. Accessos indirectes a la cultura contemporània

23, 24 i 25 de juliol

Instantànies. Accessos indirectes a la cultura contemporània és un curs d’estiu obert i interdisciplinari realitzat en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló. La present edició aglutina catorze persones que a través del seu treball, idees i investigacions ens permeten reflexionar sobre diferents àmbits de la quotidianitat.

Instantànies
té la intenció de ser, en la mesura de les nostres possibilitats, una plataforma de debat que ens ajude a plantejar-nos el nostre paper com a ciutadans però també a analitzar aquells models tant socials, polítics, econòmics o culturals que conformen les nostres societats contemporànies.

INSCRIPCIÓ
Dirigit a: estudiants, professors i persones interessades en general
Nombre màxim d’assistents: 50
Durada: 30 h
Crédits reconeguts per l’UJI: 1,5

Preus
· 65 euros per a alumnat (s’ha d’adjuntar el carnet d’estudiant)
· 100 euros per a professorat i SAUJI
· 115 euros per al públic en general

Formalització de la matrícula
La matriculació es pot fer únicament per Internet, en la pàgina: http://inscripcio.uji.es/

CONFERÈNCIES

Dimarts 23 de juliol / 10.00 h
Conferència en castellà
A càrrec de Miguel Ángel Hernández (Escriptor)

(DE) ESCRIURE LES IMATGES. ESPAIS DE CONTACTE ENTRE L’ART I LITERATURA EN LA CONTEMPORANEÏTAT
En esta conferència s’analitzaran les múltiples relacions entre la literatura i l’art contemporani. A través de l’anàlisi de les obres de diversos escriptors (entre els quals hi ha Michel Houellebecq, Menéndez Salmón o Agustín Fernández Mallo), s’intentarà mostrar les maneres en què la literatura contemporània no només es fa ressò de l’art sinó que hi dialoga i produeix espais de contacte. Espais que acaben sent fonamentals sobretot per a la crítica, que ha d’aprendre de la literatura i les seues maneres de mostrar i analitzar el món.

Dimarts 23 de juliol / 12.00 h
Conferència en castellà
A càrrec de Francisco Mora (Científic)

NEUROEDUCACIÓ, EMOCIÓ I CERVELL
La neuroeducació és un marc on col·locar els coneixements del cervell en el seu vessant específic de l’ensenyament i l’aprenentatge. La presentació referirà l’emoció i l’empatia, la curiositat, els mecanismes de l’atenció, els processos de l’aprenentatge i la consolidació de la memòria, els ritmes circadiaris, els neuromites, les dificultats que troben els xiquets per a aprendre i de tants altres ingredients que influeixen per a un ensenyament més bo. Es proposarà la creació d’una nova professió, la del neuroeducador.

Dimarts 23 de juliol / 15.00 h
Projecció de la pel·lícula Volar de Carla Subirana

Per primera vegada una càmera filma en una acadèmia militar espanyola. La vida en l’acadèmia, la instrucció militar i les seues quadriculades normes. Una càmera pegada a la pell i els gestos dels cadets que es preparen per a volar. Mirant, com un més, els que més avant seran només números i cares indistingibles, embarcats en missions estratègiques. I al bell mig una treva: els moments en què pugem a l’avió i volem amb ells. De xiquets volien ser pilots. Entren amb l’anhel de volar i es converteixen en militars. A què hauran de renunciar per a aconseguir el seu somni?

Dimarts 23 de juliol / 17.00 h
Trobada amb Carla Subirana, directora de Volar
Trobada en català

Dimarts 23 de juliol / 18.00 h
Conferència en català
A càrrec de Carles Flavià (Còmic)

L’ESTAT DEL MALESTAR
L’any 1999 vaig estrenar el monòleg El estado del malestar, en què tractava d’explicar en clau còmica alguns dels problemes que ens fan la vida més desagradable. Vivim en la millor etapa de la Història: almenys a Espanya es va acabar el fred, la fam, la incultura. O almenys, per a molts. Però patim totes les esquerdes i els abusos del sistema. Per això l’esbombat Estat del benestar és més aïna l’Estat del malestar.

Dimarts 23 de juliol / 19.30 h
Taula redona

PRESENT I FUTUR DE L’ACCIÓ SOCIAL
En esta sessió s’abordaran aquelles qüestions que a curt i mitjà termini afectaran l’acció social. Hi participaran membres d’Amnistia Internacional, Acción Contra el Hambre i Metges Sense Fronteres.

Dimecres 24 de juliol / 10.00 h
Conferència en castellà
A càrrec de Jordi Carrión (Escriptor)

LES SÈRIES DE TELEVISIÓ COM A DESAFIAMENT CREATIU
A diferència d’una altra classe de llenguatges artístics, com el literari o el de les arts plàstiques, les sèries de televisió (hereves del cinema) suposen una empresa col·lectiva, que posa en escac les nostres idees sobre l’autoria. Productes d’autoria complexa, col·lectiva, impliquen la col·laboració de múltiples persones i per tant poètiques. A través del comentari de com es van crear algunes sèries clau, com The Wire o Lost (Perdidos), la conferència tractarà d’entendre el moll de certes pràctiques creatives contemporànies que, com el videojoc o la telesèrie, només poden entendre’s en grup.

Dimecres 24 de juliol / 12.00 h
Conferència en castellà
A càrrec de Toni Pou (Periodista científic)

CIÈNCIA I CULTURA
Descripció: Sovint, el coneixement científic no és percebut com a valor cultural al mateix nivell que la literatura, la història o altres disciplines. En realitat, però, la ciència compleix els requisits per ser considerada una branca fonamental de la cultura en majúscules. En aquesta sessió explorarem les característiques que equiparen el coneixement científic a qualsevol altra manifestació cultural, constatarem la rellevància de la ciència en la societat actual, i veurem que la separació entre «ciències» i «humanitats» no només és artificial sinó que no respon a la realitat de les coses ni als interessos de les persones.

Dimecres 24 de juliol / 15.00 h
Conferència en castellà
A càrrec de Victoria Cirlot (Historiadora)

SUPERVIVÈNCIES MEDIEVALS EN LA CULTURA CONTEMPORÀNIA
Es fa servir ací el terme supervivència en el sentit warburgià de ‘Nachleben’, tal com aquest gran historiador de l’art el va usar per a parlar de la presència de l’art antic en el Renaixement. La presència de la cultura medieval es comprova en múltiples àmbits del segle XX, encara que en esta conferència es farà referència especial a l’àmbit artístic. Es tractarà d’una síntesi dels meus treballs que han tractat les relacions entre la mística medieval i l’art del segle XX. A partir d’exemples concrets es buscarà presentar algunes conclusions respecte al tema proposat.

Dimecres 24 de juliol / 16.30 h
Conferència en català
A càrrec de Mª Àngels Cabrè (Escriptora)

MASCLISME I GLOBALITZACIÓ: LA PARADOXA DEL CANON LITERARI AVUI
Tocat des dels seus inicis pel mal de l’androcentrisme, el món literari es resisteix a la incorporació de les dones en igualtat de condicions: una pràctica sempre inconfesada que podríem denominar de «crims de lesa paritat».
Mentrestant, la humanitat avança cap a un futur compartit entre ambdós gèneres, cosa que no deixa de ser el reflex d’un saludable esperit democràtic, on tots i totes mereixem gaudir de la festa de la cultura com a subjectes i com a agents. Perquè doncs no obrir la veda a la participació sense pors ni prejudicis? Que la literatura sempre hagi tingut el desig de fugir de la realitat és una cosa, però aquesta resistència cega de les altes instàncies literàries ja grinyola.

Dimecres 24 de juliol / 18.00 h
Conferència en català
A càrrec d’Antoni Segura (Historiador)

UN MÓN EN CONSTRUCCIÓ. DE LA FI DE LA URSS A LA PRIMAVERA ÀRAB
Es realitzarà una anàlisi dels principals esdeveniments que s’han succeït al món des de la desaparició de la URSS el 1991, i les seves conseqüències, fins a la primavera àrab de 2011. Es posarà especial èmfasi en aquells fets (buit de poder i noves geoestratègies a l’espai post soviètic, crisi energètica, globalització, atemptats d’Al Qaeda, guerres de l’Afganistan i l’Iraq, política exterior dels Estats Units, ascens de l’islamisme, ampliació i crisi de la Unió Europea, el paper de les potències emergents…) que més han influït en els canvis que s’han produït en la configuració del poder mundial. I una reflexió de futur: cap on va el món?.

Dimecres 24 de juliol / 19.30 h
Taller Pràctic
A càrrec de Bibiana Badenes (Fisioterapeuta i Advanced Rolfer)

HABITAR EL COS A TRAVÉS DE LES SENSACIONS

Dijous 25 de juliol / 10.00 h
Conferència en castellà
A càrrec de Juan Francisco Ferré (Escriptor)

LA NOVEL·LA CIÈNCIA. REALISME I SIMULACRE EN LA NARRATIVA DEL SEGLE XXI
Esta intervenció pretén fer reflexionar sobre les relacions de la narrativa literària amb les noves tecnologies de la informació i la comunicació i la cultura relacionada amb estes, la coneguda com cibercultura. La reflexió partirà d’alguns postulats essencials per a establir, amb posterioritat, un contrast entre les seues implicacions i la meua obra narrativa, en particular amb les meues dues últimes novel·les, Providence i Karnaval. Sostinc la convicció que les formes artístiques, ja siguen literàries o de qualsevol altra índole estètica, tornen a tindre en el present una preeminència en la captació o percepció dels nous fenòmens i esdeveniments, si es prefereix dir així, un potencial d’anticipació dels canvis i les mutacions que afecten la vida social i cultural molt més elevat que el pensament o la teoria. Partim d’una hipòtesi agosarada per a endinsar-nos en esta idea: el mite últim del capitalisme sorgeix de les entranyes tecnològiques de la teoria de la informació. L’univers és un computador gegantí que genera la realitat mitjançant programes especialitzats. Assumint amb ironia este postulat, no seria llavors la novel·la el codi idoni per a piratejar les claus d’un món contemporani on ja és impossible distingir entre la realitat i la ficció?

Dijous 25 de juliol / 12.00 h
Conferència en castellà
A càrrec d’Enric Juliana (Periodista)

ESPANYA, ¿DEU ANYS DE FICCIÓ?
La pel·lícula arranca amb la confluència dels manifestants del 15M a la Porta del Sol de Madrid, i segueix la construcció de l’Acampada Sol, una espècie de ciutat paral·lela assembleària, l’estructura de la qual s’estén als barris i ciutats pròximes i a tots els racons d’Espanya. Després de donar fe del que hi ha passat, sense mediació o intenció, el film deixa que les imatges parlen i descriu el final de l’experiència.

Dijous 25 de juliol / 15.00 h
Conferència en castellà
A càrrec d’Antonio Weinrichter (Historiador)

EL NOU CINEMA DE NO-FICCIÓ
L’objectiu és donar compte de la prodigiosa evolució de la pràctica documental contemporània. El cinema basat en materials reals ofereix una diversitat tan sorprenent que el venerable terme encunyat per John Grierson se li ha quedat menut. Així, més que de documental sembla convenient parlar de cinema de no-ficció, segons l’ús acceptat en la literatura. En efecte, este nou cinema comença a acostar-se a la barreja de gèneres i discursos d’aquella. Res no està menys en crisi que el cinema de no-ficció actual, res ho està més que la noció clàssica de documental: el nou cinema basat en materials reals fuig del format de reportatge i desafia també els vells requisits del gènere: objectivitat, serietat de to i absència d’expressivitat.

Dijous 25 de juliol / 17.00 h
Projecció de la pel·lícula Libre te quiero de Basilio Martín Patino

La pel·lícula arranca amb la confluència dels manifestants del 15M a la Porta del Sol de Madrid, i segueix la construcció de l’Acampada Sol, una espècie de ciutat paral·lela assembleària, l’estructura de la qual s’estén als barris i ciutats pròximes i a tots els racons d’Espanya. Després de donar fe del que hi ha passat, sense mediació o intenció, el film deixa que les imatges parlen i descriu el final de l’experiència.

Dijous 25 de juliol / 19.00 h
Trobada amb Basilio Martín Patino, director de Libre te quiero
Trobada en castellà