« Espaididàctic / 2014

— On el so limita amb la forma en els llavis que diuen: jo… (Taller d’artista). JAVIER CODESAL

 

Data: Del 3 al 7/2/2014

Activitat: On el so limita amb la forma en els llavis que diuen: jo… (Taller d’artista)

Realitzat per: JAVIER CODESAL

El videoartista Javier Codesal abordarà la idea del jo a través de la imatge cinematogràfica. Per a Codesal anomenar el jo d’una manera tan directa afecta el treball del taller; ací val l’expressió programàtica de Godard a l’inici de les seues Histoire(s) du cinéma: que cada ull negocie per ell mateix. Però la (ex)pressió del jo no hauria de descansar només en un retall imaginari, eixa suposada confluència del so amb la forma dels llavis, perquè de sobra coneixem la inestabilitat d’una tal il·lusió. La imatge fílmica queda llavors tensada entre la seua matèria, la forma del cos, el jo i la tendència a objectivar-se del jo. Temptejar estos límits constitueix el propòsit del taller. La reflexió partirà de l’obra de cineastes de la tradició narrativa, com Dreyer, Ozu, Bresson o Costa, i altres diversos: Cornell, Deren, Beckett, Mekas, Warhol…

El títol d’este taller de cine prové d’un text narratiu de César Vallejo contingut en Escalas melografiadas. La consciència de la divisió de la imatge sonora entre la seua materialitat i el seu sentit afecta la paraula eminent de l’experiència humana: jo; de manera que sóc jo el que es trenca o obri en l’acte mateix de la meua afirmació, i quede irrealitzat en certa manera per aquella consciència. Però hi ha un segon valor que ens interessa en eixa frase, perquè la forma dels llavis assenta l’expressió del jo en un cos. La imatge fílmica (sonora i visual) de la nostra època perd consistència o, al contrari, reafirma el seu cos en quedar travessada per la tensió tan bellament exposada per Vallejo.

 

Horari: De les 16:00 h a les 20:00 h

Preu: 30 € públic en general // 24 € amics de l’Espai, AVVAC (Associació d´artistes visuals de València, Alacant i Castelló) i d’ AVCA (Associació valenciana de crítics d´art).

Mode d’inscripció: A través de l’adreça electrònica actividades@eacc.es

Fi de la inscripció: dijous 30 de gener

Places limitades: 15 places