« Espaididàctic / 2007

— Projecte La Gaiata Pelegrina

A partir d’este 14 de març, a les 20.00 hores, l’Espai d´art contemporani de Castelló s’endinsa en les Festes de la Magdalena 2007, després d’un any d’investigació en el qual, a través d’una sèrie de tres tallers impartits per Antonio Miralda i Alicia Rius, es va debatre sobre el concepte de festa i folklore i les seues implicacions particulars en l’àmbit de la ciutat de Castelló.

Els equips de treball conformats a partir dels dits tallers, bajo la supervisió i assessorament de Miralda i Rius, volen plantejar diverses accions en el marc de la nostra festa local cohabitant amb els procediments i rituals de la celebració de la Magdalena. Dites accions incidixen en la creació de dinàmiques comunes entre la tradició popular i les iniciatives del grup de treball. Per això l’escenificació del monument, la comida i la festa en el seu conjunt cobraran una identitat performativa a la que s’invita a participar a tota la ciutat.

El nexe comú de les accions artístiques que es produiran este 14 de març amb la presentació i encendido de La Gaiata Pelegrina i la degustació de La Llengua de Castelló, tenen com a punt de partida tots aquells elements conceptuals i plàstics que fueron desenvolupats en els tallers Monument, LLum i Tramussos i cacauets.

La Gaiata Peregrina respon a la idea original de viatge; de trasllat d’una població des d’un enclavament geogràfic a un enclavament fundacional com ho és la ciutat de Castelló. La idea de moviment no sols es reflectix en el nom de la peça sinó en les accions puntuals que van a produir-se al voltant d’esta.

Com en la resta de les gaites, la llum és l’element clau en la composició d’esta Gaiata Pelegrina, aspecte que els talleristas han subratllat de forma determinant sotmetent la materialització de la peça a les possibilitats i jocs visuals que oferix la llum.

La presentació de La llengua de Castelló reunix per la seua banda tots els aspectes tractats en el taller Tramussos i cacauets que va girar entorn de la gastronomia que ha anat configurant-se en la província de Castelló al llarg de la seua història.

La degustació de La Llengua de Castelló anirà acompanyada d’una cerimònia que vincula aspectes reconeguts per la població de Castelló amb altres llenguatges i estratègies vigents en les pràctiques artístiques contemporànies.

Amb motiu d’ambdós activitats es repartirà la periòdica Gaiata Pelegrina que reunix, a manera de memòria / manifiesto, aquells elements que tant Alicia Rius i Antoni Miralda com el grup de talleristas han considerat més destacats a l’hora d’entendre la festa com una activitat artística de caràcter públic i participatiu.