« Espaididàctic / 2013

— Simposi: Col·lectivitats i formes contemporànies d’intervenció social

Simposi:
Col·lectivitats i formes contemporànies d’intervenció social

25 d´Octubre de 2013
Horari: De 11.00 a 14.00 h y de 16.00 a 19.30 h

Coordinat per:
José Luis Pérez Pont

Amb el propòsit d’aproximar-nos a altres formes de gestió de projectes i intervenció en àmbits socials, plantegem un acostament a models que des de la col·lectivitat o amb la col·lectivitat mostren enfocaments plurals que trenquen amb la idea del comissariat individual, i que fan palés així l’esgotament de la figura del comissari “estrela”, com també les possibilitats que ofereixen estos enfocaments més horitzontals aplicats al terreny del contemporani.

L’àmbit públic és nostre / 11.00 h
El carrer és el lloc de tothom, on es manifesta la diversitat i la pluralitat d’una societat. De tota manera, són nombrosos els signes que pugnen en l’espai públic per definir unes formes de vida que reafirmen la individualitat sobre qualsevol noció de col·lectivitat. Cal una relectura crítica del nostre entorn social i polític.

José Luis Pérez Pont
Crític d’art i comissari. Codirector de MAKMA Revista de artes visuales y cultura contemporánea. Desenvolupa projectes d’edició i comissariat des d’un enfocament d’anàlisi i prospecció social. Entre els seus projectes destaca “Del mono azul al cuello blanco. Transformación social y práctica artística en la era postindustrial”, “Geografías del desorden. Migración, alteridad y nueva esfera social”, “Puntas de flecha. Nuevas trayectorias en el arte contemporáneo valenciano”. En l’àmbit de l’art públic, treballa en diferents convocatòries d’intervenció en l’espai públic urbà. Des de 1998 comissaria anualment “Art públic / Universitat pública, Mostra d’art públic per a jóvens creadors”, en la Universitat de València. Entre 2001 i 2004 va dirigir Proyecto Calle, convocatòria d’art públic de Peralta (Govern de Navarra – Ajuntament de Peralta). Des de 2006 dirigeix Intracity, art públic i mediació social (Xarxa Joves.net).

Comissariat des de la col·lectivitat /12.30 h
En l’actualitat, la figura del “comissari individual estrela”, encara que segueix i continuarà existint, comença a estar en dubte i evidencia un esgotament davant d’altres models que busquen enfocaments plurals i moltes vegades més horitzontals. Una de les línies de treball de l’associació hablarenarte: proposa una ruptura amb sistemes tradicionals, firmant comissariats de manera col·lectiva, conceptualitzats per tot l’equip d’hablarenarte:, o posant en marxa projectes que provoquen una altra manera de treball. És el cas, per exemple, de “Curators’ Network”, un projecte europeu que fa ja tres anys que està generant una xarxa de col·laboració entre comissaris, que dóna a conéixer artistes de diferents països i facilita la connexió entre professionals de l’art internacional creant una comunitat. O el projecte “Jugada a 3 bandas”, que fomenta el comissariat d’exposicions en galeries d’art privades, la qual cosa força el comissari a adaptar-se a un context diferent d’aquell en què habitualment treballa.

Javier Martín Jiménez
Membre fundador de l’associació hablarenarte: (www.hablarenarte.com) i responsable de la gestió de projectes com “Curators’ Network” (www.curators-network.eu), “Jugada a 3 bandas” (www.a3bandas.org), “Ingráfica, Plataforma Internacional de Arte Gráfico” (www.ingrafica.org) o “Lugares de Tránsito” (www.lugaresdetransito.net), entre altres.
Llicenciat en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Madrid, ha sigut coordinador general de PHotoEspaña 2007, on prèviament va ser director d’activitats (PHE06 i PHE05). Anteriorment va ser coordinador de redacció de la revista Doce Notas i col·laborador de publicacions especialitzades com Lápiz y Sublime. És membre fundador i secretari de la federació d’associacions culturals de Madrid AAIM (Agentes Artísticos Independientes de Madrid, http://aaimadrid.blogspot.com.blogspot.com/).

Co-creando cultura /14.00 h
“Hola estás haciendo 1 peli” és una experiència de creació audiovisual participativa, una categoria creixent de projectes que, basant-se en els principis de col·laboració, cocreació i participació, transformen el paper de l’espectador i desestabilitzen des de la pràctica els rols i relacions de poder comunament acceptats en el desenvolupament i recepció d’un projecte artístic o cultural. Eines d’apoderament i transformació social, conseqüències lògiques de l’era de la informació o nous i més sofisticats models d’imposició d’imaginari? Durant la trobada analitzarem “Hola estàs fent 1 peli” i altres projectes participatius desenvolupats amb la mediació d’Off Limits, i les preguntes que generen entorn del paper de la cultura i els seus agents en la societat xarxa.

Lurdes Fernández
Llicenciada en Belles Arts pel San Francisco Art Institut, és directora d’Off Limits, espai independent situat a Madrid dedicat a l’experimentació artística en l’àmbit de les arts visuals i escèniques i empresa dedicada a la mediació cultural.
Lurdes ha sigut directora tècnica d’Artistas Visuales Asociados de Madrid (AVAM) i gerent de la Unió d’Associacions d’Artistes Visuals d’Espanya (UAAV). Prèviament va col·laborar amb galeries d’art com Malborough, Max Estrela i Bárcena & Cia. En l’apartat de producció i exhibició artística, va dirigir MAD.03, i ha desenvolupat dos projectes independents: Espacio de Arte Garage Pemasa (1999-2001) i Espacio Off Limits (2006-actualitat).

L’ètica de les conseqüències com a lloc de resistència /17.15 h
Amb un posicionament estricte orientat a generar mecanismes per a la dissidència, el treball de Núria Güell aborda i reformula els límits de la legalitat, detectant els abusos de poder comesos per les institucions que ens governen a través de la legalitat establida. Els seus projectes es desenvolupen com a tàctiques disruptives en contextos específics que alteren les relacions de poder instaurades, on sempre s’involucra, col·labora o s’alia amb agents o col·lectivitats, i crea així xarxes multidisciplinàries.

Núria Güell
Graduada en Arts per la Universitat de Barcelona, continua els estudis en la Càtedra d’Art de Conducta de l’Havana, sota la direcció de Tania Bruguera. El seu treball s’ha exhibit en les biennals de l’Havana, de Pontevedra, de Ljubljana i de Liverpool, així com en la Triennal de Tallin i en museus de Barcelona, la Haia, Madrid, Hertogenbosch, París, Nova York, Chicago, Miami, Formigine, Londres, Estocolm, Istanbul, Leipzig, Bucarest, Zagreb, Cali i Lima, així com en diversos centres socials autogestionats.

Colectivo Brecht / 18.30 h
“A finals dels anys vint, quan el concepte de col•lectius literaris i teatrals es va convertir en una moda, essencialment a Berlín, li vaig dir en una ocasió: ‘per a tu el col•lectiu és un grup de persones intel•ligents que contribueix al que una persona vol, o siga, el que tu vols’. Ell va reconèixer amb el seu peculiar somriure entremaliat que podria no estar molt equivocat en això”. El testimoni de l’escriptor Carl Zuckmayer incideix en la importància determinant que l’aspecte col•lectiu va tindre en l’obra de Bertolt Brecht, que va assenyalar que “l’acte creatiu s’ha convertit en un procés de creació col•lectiva, un continu de naturalesa dialèctica en què la invenció original en si mateixa ha perdut gran part de la seua importància”. I tanmateix, l’autoria de Brecht es va imposar a la dels seus col•laboradors, que amb prou faenes són coneguts, si no és que no ho són gens. La conferència “Col•lectiu Brecht” vindica les persones que van col•laborar en els seus projectes, i interroga les possibilitats del concepte col•lectiu.

Chus Tudelilla
Doctora en història de l’art per la Universitat de Saragossa, comissària independent d’exposicions i crítica d’art. La investigació és l’instrument eficaç en la seua aproximació a l’art espanyol dels segles XX i XXI. Ha atés les manifestacions artístiques i visuals de les avantguardes històriques i del període de postguerra. La seua tesi doctoral està dedicada a la figura de Mathias Goeritz a Espanya. Així mateix ha fet nombroses exposicions individuals i col•lectives d’artistes actuals, i és autora de nombrosos assajos. En l’actualitat treballa en projectes que enfonsen les arrels en Bertolt Brecht i Walter Benjamin.

INSCRIPCIÓ

PREU: 20 €

PREU AMICS DE L’EACC: 14 €

INSCRIPCIÓ PRÈVIA: EACC, a través de la pagina web actividades@eacc.es

FORMA DE PAGAMENT: Per mitjà de depòsit en BANKIA, núm. de compte 2038 6452 83 6000022900. En fer el pagament cal indicar el nom i cognoms del titular, a més del títol del simposi per al qual es fa l’ingrés.

FI DE LA INSCRIPCIÓ: 23 d’octubre o quan es cobrisquen les places.

PLACES LIMITADES

PER A MÉS INFORMACIÓ: actividades@eacc.es (tel. 964 72 35 40)