« Espaiobert

— New Street Tram / Beat Streuli

New Street Tram és un projecte d’art públic que té com a finalitat establir un diàleg entre l’art contemporani i el ciutadà, a través de la transformació visual de diferents parades del nou Tram de Castelló.

Les imatges que componen la peça responen a una selecció feta per l’artista Beat Streuli del resultat d’una convocatòria oberta, en què el públic va participar lliurement en el projecte fotogràfic dut a terme en l’EACC a principi de gener de 2013. Este procés de producció va comportar un primer diàleg participatiu entre el ciutadà, l’artista i la institució que acull el projecte.

El Tram de Castelló suposa, en si mateix, un projecte de transformació urbana radical, si tenim en compte que a la ciutat li mancava fins a la data eixe servei. Un camí finalitzats els treballs, la imatge mateixa de la ciutat es veurà totalment transformada en el seu espai central ja que, per primera vegada, hi haurà una connexió directa entre el nord i el sud, i es produirà un pas més en la previsió de generar una ciutat menys dependent de l’automòbil i més afí amb l’ús del transport públic.

La intenció de la proposta de Streuli a l’ocupar els citats espais suposa una clara vindicació del ciutadà mateix, protagonista únic de la realitat quotidiana.

Cada imatge captada per l’artista suposa un reconeixement comú, ja que genera un efecte d’espill entre eixes imatges de ciutadans anònims i els usuaris, que podran reconéixer en eixos mateixos rostres la realitat que els alberga.

Finalment, la peça també posseeix una línia teòrica i expositiva que la mateixa institució ha anat desenvolupant al llarg dels darrers anys en un intent de dur les diferents manifestacions de l’art contemporani més enllà del espai expositiu mateix.