« Espaisonor / 2017

— TEHO TEARDO & BLIXA BARGELD

04 de juliol / 21.00 h

TEHO TEARDO & BLIXA BARGELD

NERISSIMO

Tres anys després del debut amb l’àlbum Still Smiling, Teho Teardo & Blixa Bargeld tornen amb un treball completament nou.

Sovint la naturalesa d’una col·laboració s’emmarca dins d’un sol episodi limitat en el temps, però ací no és el cas. Ací és el resultat d’un vincle especial, tant artístic com personal, amb el qual Teho i Blixa reinventen la seua relació per a explorar nous territoris.

Nerissimo és el títol del nou àlbum. La coberta es va inspirar en una pintura de Hans Holbein el Jove titulada The Ambassadors (1533). En la pintura hi ha referències enigmàtiques a la filosofia, a la religió, a la mortalitat i a la il·lusió que connecten amb alguns dels temes en l’àlbum.

Nerissimo és el superlatiu italià de negre (el més negre) i hi ha quelcom molt negre en la música en aquest  disc. Açò no significa que siga fosc com l’adjectiu que s’aplica comunament a la música: com el color negre conté tots els colors, la música conté una multitud de possibilitats. Escrit i cantat en alemany, anglés i italià, les cançons s’estenen des dels drames microscòpics duts a terme en una placa de Petri (Ulgæ) al surreal èpic i al viatge còsmic de set minuts Animelle. El títol de la cançó Nerissimo obri l’àlbum en la versió en anglés.

És nou en aquest àlbum l’ús d’instruments de vent, especialment el clarinet, que té un paper profund i molt significatiu en algunes de les cançons noves, al mig d’un arsenal de campanes, la guitarra de Teho i la disposició d’instruments de corda clàssic; junts, el so forma un espectre de freqüència en forma de pera que embolica càlidament i dóna suport a la veu mel·líflua de Blixa.

A l’escoltar l’àlbum, s’experimenta un pas temporal entre llengües que connecta íntimament Roma i Berlín, les dos ciutats on s’ha gravat l’àlbum, un emotiu viatge a través dels últims tres anys de treball junts. Viatjant en la foscor de múltiples facetes, les cançons formen un diari d’aparicions, de colors que podrien transformar tot l’univers una vegada són anomenats, un vol nocturn amb els llums apagats per damunt de les capitals europees.

Teho Teardo viu a Roma i és músic, compositor i tècnic de so. Va crear les bandes sonores de diverses pel·lícules dels guanyadors de l’Oscar, Paolo Sorrentino i Gabriele Salvatores. Va guanyar diversos premis per la seua música, com el premi Ennio Morricone i el David Di Donatello. www.tehoteardo.com

Blixa Bargeld va nàixer en 1959 a Berlín Occidental. Treballa com a cantant, escriptor, compositor i director. Va ser guitarrista de Nick Cave and the Bad Seeds durant més de 10 anys i és el cap i fundador d’Einstürzende Neubauten des de 1980. Actualment resideix entre San Francisco, Berlín i Pequín.

www.blixa-bargeld.com