John Cage
Paisatges imaginaris, Concerts & Musicircus

3 d'octubre 2008

28 de desembre 2008

Projecte comissariat per Joan Cerveró
Cage ha sigut un músic inclassificable i, sens dubte, una de les figures més influents de la música contemporània i del pensament musical des d’Arnold Schoenberg. La seua singular manera d’entendre la música i una personalitat peculiar van fer que la seua irrupció al món de la música fóra un esdeveniment per a uns i una provocació per a altres.

En el projecte expositiu John Cage. Paisatges imaginaris, Concerts & Musicircus, preparat per a l’EACC, el comissari Joan Cerveró ha volgut presentar la figura d’este creador com una figura viva i actual, possibilitant amb l’exposició una immersió total en el pensament i obra de l’artista a través de la seua música.

L’exposició té com a idea central restablir el deute històric amb un dels més importants artistes i músics de la nostra era i, al seu torn, divulgar i donar a conèixer l’obra fonamental d’este autor. Per a això, la sala de l’Espai d’art contemporani de Castelló s’ha convertit en un espai de concerts; en un escenari múltiple; en definitiva, en un lloc de reunió i de trobada on es produeixen actes continus i on la relació amb John Cage es realitza no només com a simples espectadors sinó de forma participativa.

Una de les iniciatives d’esta exposició consisteix en la teatralització de diferents escenaris, a manera d’«Imaginary Landscapes» (paisatges imaginaris), on s’interpretaran les obres de Cage. Estos espais, específicament dissenyats per a l’EACC, han convertit la sala en una gran instal·lació sonora.

En l’àrea expositiva estan instal·lats els elements que proporcionen al públic un espai on veure i escoltar les obres musicals de Cage, i de vegades interactuar-hi i tot. Entre els espais recreats s’escenifica des del Living Room Music fins a la instal·lació de la seua obra 33 ½, en la qual el públic pot incidir en la interpretació de la peça amb l’elecció i manipulació de les fonts sonores. També s’ha realitzat una representació del jardí de Ryoanji i de la càmera anecoica —càmera sense eco on es pot experimentar la «sensació de silenci»—. Tot això serveix com a base per a explicar algunes de les experimentacions que Cage va dur a terme amb el so.

Durant els mesos que dure esta exposició-concert, a més s’interpretaran més de 100 obres de John Cage, i es convertirà en l’esdeveniment més important celebrat a Espanya entorn de la figura d’este artista. El repertori abasta des dels seus més primerenques propostes fins a l’última composició.

Finalment s’ha programat un cicle d’activitats per a conèixer i aprofundir en el pensament del compositor que inclou taules rodones, conferències, cursos, audicions, activitats de dansa, tallers, cicles de cinema, operes i altres esdeveniments relacionats amb l’obra i el pensament de John Cage, realitzades per especialistes nacionals i estrangers.

Concerts i altres activitats