MONIKA GRZYMALA

ORBITAL MOTION

23 de setembre 2016

8 de gener 2017

L’Espai´d’Art Contemporani de Castelló presenta a Espanya la primera exposició individual de l’artista Monika Grzymala (Zabrze, 1970). Per a aquest projecte específic l’artista crea, per mitjà de la utilització de cinta adhesiva, una instal·lació temporal centrada en les possibilitats del dibuix tridimensional. D’aquesta manera, gràcies a l’ús de la línia, Grzymala genera un vocabulari íntim ja que concep el dibuix com «pensament guiat per la mà», inscrivint-se, paral·lelament, en una tradició artística «conceptual» marcada per la primacia de la línia.

Des d’un principi la seua carrera artística ha estat guiada per la fascinació produïda davant de les possibilitats que inclou el dibuix i la seua dimensió tridimensional. En l’actualitat i, després d’experimentar amb diversos enfocaments, aborda, per mitjà de tècniques diferents, la transformació de l’espai expositiu. Utilitzant, per a això, una gran varietat de materials que inclouen indistintament paper, fusta, cinta, fil d’aram, i fins i tot plantes, materials que trena fins a conformar una xarxa de línies que suren en l’espai.

D’origen polonés, Monika Grzymala es trasllada des de molt jove a Alemanya, on residirà en diferents ciutats fins a assentar-se definitivament a Berlín. Al llarg dels anys noranta realitzarà, en unes quantes universitats del país, els seus estudis de belles arts completant, d’aquesta manera, la seua formació com a escultora. D’altra banda, les seues obres han estat acollides tant per diferents institucions museístiques com per esdeveniments artístics de caràcter internacional. Destacant, entre altres, el Moma de Nova York, la Kunsthalle d’Hamburg, el FRAC Lorraine en Metz, el Tòquio Art Museum o en la Biennal de Sydney de 2015. Aquell mateix any Grzymala va participar en l’exposició Drawing Now en l’Albertina de Viena i simultàniament en la mostra Spaceliner, comissariada per Bàrbara Heinrich, per a l’Arter Space for Art a Istanbul. Clausurant l’esmentat any amb la seua exposició individual The making of Forming Something New per a la Galeria Crone de Berlín.

Acompanyant la instal·lació, en l’Espai es mostraran els vídeos documentals de performances compostes per l’artista. Entre aquestes, Dark Material juntament amb Maria F. Scaroni i Jeremy Wade o també la realitzada recentment amb la coreògrafa Meg Stuart. Així mateix, s’exhibirà L´Abécédaire de Gilles Deleuze programa televisiu produït per Pierre-André Boutang que recull l’entrevista duta a terme per Claire Parnet al filòsof francés Guilles Deleuze durant els anys 1988-1989.

Finalment el projecte expositiu es complementarà amb el taller Cos / matèria que del 03 al 07 d’octubre impartirà Maria F. Saroni, col·laboradora puntual de Monika Grzymala, Scaroni planteja els seus tallers partint de la seua concepció del cos com a material d’autoconeixement, tractant, per a això, les seues funcions orgàniques, el potencial espiritual i les implicacions culturals inserixes en aquest.